top of page
Flower Leaves
thumbnail_ESPERIDES_1d.png

Η γέννηση των Εσπερίδων

Ήταν Νοέμβριος του 2019 όταν μετά από ένα μόλις χρόνο γνωριμίας και μαθητείας

δώσαμε ζωή στην πρώτη ανοιχτή μας παρουσίαση του Κλασικού Ελληνικού Χορού ( μέθοδος Ruby Ginner, ISTD)

στο κέντρο της Αθήνας, κάπου κοντά στην Ακρόπολη.

Τέσσερις γυναίκες, μια δασκάλα- η Ανδριάνα Παπανικολάου,

και τρεις μαθήτριες - Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα, Βασιλική Σκρέκου, Όλγα Παπαχρυσοστόμου,

αφιερώσαμε τη διδακτική χρονιά στην  εμβαθύνση των τεχνικών αναβίωσης του αρχαίου χορού στο σύγχρονο κόσμο,

βασισμένες στη μέθοδο που ανέπτυξε μετά από τριαντακονταετή έρευνα η χορογράφος και φιλέλλην Ruby Ginner,

γνωστή στον κόσμο του χορού από τις αρχές του αιώνα μας.

 

Την επιτυχία στις εξετάσεις της μεθόδου με διάκριση, την οποία πιστοποίησε η εξετάστρια Karen Collings

από τον διεθνή οργανισμό ISTD στο Λονδίνο, τη λάβαμε σαν μια πρώτη μύηση- επιστέγασμα των μεμονωμένων προσπαθειών

που είχε κάνει κάθε μια ξεχωριστά στο χώρο μέχρι τη στιγμή που βρεθήκαμε.

Κι εκείνη ακριβώς η στιγμή ήταν που συνειδητοποιήσαμε πως θέλουμε και μπορούμε,

μέσω του κοινού λεξιλογίου και της συγκεκριμένης τεχνικής χορού, να “δώσουμε σώμα” πίσω στα ελληνικά αρχέτυπα,

τα οποία επί χιλιετίες μας γνέφουν υπομονετικά και στωικά σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Τα μήλα των Εσπερίδων

Τα μήλα

των Εσπερίδων

Η βραδιά της απονομής είχε κάτι ονειρικό.

Λες και επλανάτο στον αέρα η μαγική χρυσή αύρα των μήλων των Εσπερίδων.

Όταν τα χορευτικά μας βήματα ζωντάνεψαν τον ενδέκατο άθλο του Ηρακλή σε μια χορογραφία που από καρδιάς μας δώρισε η επίτιμη καλεσμένη της βραδιάς- δασκάλα μας από τη Νότια Αφρική Patricia Clancy η οποία βρέθηκε κοντά μας ειδικά για την προετοιμασία της εκδήλωσης- όλα απέκτησαν ένα νέο νόημα. Οι Εσπερίδες χόρεψαν για την ιερή τους αποστολή να φυλάσσουν τους πολύτιμους αυτούς καρπούς στον κήπο τους. Κι εμείς, οραματιστήκαμε ένα κοινό μέλλον συν-δημιουργίας ως ‘Εσπερίδες’, ομάδα διδασκάλων και ερμηνευτών του Κλασικού Ελληνικού Χορού, με στόχο την εξάπλωση και διδαχή του χορού μας, την ερευνητική του εξέλιξη, την ένταξή του στο σύγχρονο ελληνικό παρόν.

Αυτά είναι τα δικά μας χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

Τα χρυσά μήλα της γνώσης του ελληνικού πολιτισμού και χορού μας, τα οποία οφείλουν να γευτούν όλοι όσοι νιώθουν τη φλόγα της ελληνικής ψυχής να σιγοκαίει στην καρδιά τους, αλλά κυρίως οι νεότερες γενιές.

H γέννηση

Γνωρίστε το εκπαιδευτικό έργο των Εσπερίδων

και ελάτε να βιώσουμε την άχρονη ελληνική ομορφιά που θρέφει σώμα, πνεύμα, συναίσθημα και νου!

Σκοπός & δράσεις
akrokeramo.png

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της ομάδας είναι να μεταλαμπαδεύσει την τέχνη του ελληνικού κλασσικού χορού του παγκόσμιου οργανισμού ΙSTD με την μέθοδο της Ruby Ginner . Η διάδοση της τέχνης του ελληνικού κλασσικού χορού έχει  πολιτιστική ,εκπαιδευτική, θεραπευτική και παραστατική εφαρμογή στο σήμερα, ως μια ολοκληρωμένη τέχνη, διατηρώντας ως άξονα τη δομή της μεθόδου, και τις επιρροές από τις επιστήμες, τη φιλοσοφία ,τις τέχνες την ιστορία και την μυθολογία ως αδιάσπαστο σύνολο, διαμορφώνοντας και εξελίσσοντάς την διαρκώς,  σύμφωνα  με την μελέτη και εργασία της ομάδας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

kopela1.png

ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ομάδα απαρτίζεται από χορεύτριες

και χορογράφους του κλασσικού ελληνικού χορού και συνεργάζεται με ερευνητές, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς,  στο πεδίο της φιλοσοφίας, των τεχνών, μυθολογίας, επιστημών και της ιστορίας ελληνικού πολιτισμού, αναπτύσσοντας παρουσιάσεις, μαθήματα, σεμινάρια, εξετάσεις πτυχίου με αναγνώριση από το διεθνή οργανισμό ISTD, αλλά και εκπαιδευτικά/πολιτιστικά/θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Επιπλέον, μέσα στο ερευνητικό πεδίο της ομάδας συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία νέων μεθόδων που να ανταποκρίνονται σε ανάγκες του σήμερα, χωρίς την υπέρβαση της βασικής δομής, γραμμών, και ποιοτήτων του ελληνικού κλασσικού χορού,αλλά και η διευρεύνηση του πεδίου της ιστορικής περιόδου που αφορά την αρχαία ελληνική όρχηση ,τη φιλοσοφία, τις επιστήμες, τις τέχνες και  άλλες μεθόδους χορού που συγκλίνουν ,σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο.

201709301128198418_edited.jpg

Κεντρικό όραμα

της ομάδας είναι η μελλοντική ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Ελλάδα, για το οποίο όλες οι δράσεις και η έρευνα της ομάδας θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα.

ΝΕΜΕΑ 2021

work in progress

“Γ΄ Νεμεόνικος του Πινδάρου,

προς Αριστοκλείδη Αιγινίτη Παγκρατιαστή”

σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, το 2021

Μια πρωτότυπη αναπαράσταση του σπουδαίου έργου του Πινδάρου θα ζωντανέψει για πρώτη φορά στο κοινό στα πλαίσια της 7ης Σύγχρονης Νεμεάδας τον Ιούνιο 2021. Με αφορμή την αναβίωση των αρχαίων Νεμέων που διοργανώνονται κάθε 4 χρόνια από τον «Σύλλογο για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων», υπό την προεδρία του Σπύρου Κ. Κυριάκου σε συνεργασία με τον καθηγητή και αρχαιολόγο κ. Στέφεν Μίλλερ και με πλήθος διεθνών συμμετοχών, η ομάδα Εσπερίδες, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Έρευνας και μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Ιωάννη Τράντα, αλλά και με καλλιτέχνες και φορείς που εργάζονται για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού σχεδιάζει ένα έργο που συνδυάζει χορό, μουσική, τραγούδι και αθλητισμό σε ένα άρτιο αποτέλεσμα που εξυψώνει τη θαυμαστή επινίκιο ωδή του Πινδάρου προς τον Αριστοκλείδη. Στη Νεμέα. Ακριβώς στον τόπο τον οποίο πραγματοποιήθηκε η νίκη του στο άθλημα του Παγκρατίου, το 475 π.Χ.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Μάθετε περισσότερα για το εκπαιδευτικό και παραστατικό έργο των Εσπερίδων. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας.

hesperidesdancecompany@gmail.com

Υπεύθυνη Επικοινωνίας Βασιλική Σκρέκου

 

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

bottom of page